KEMENCÉBEN SŰLT KOVÁSZOS KENYÉR
Miközben építettem az udvari kemencémet, fel-fel villantak gyerekkori emlékeim a falusi kemencés kenyérsütésekről és illatokról.
Arra éreztem késztetést, hogy a kemencés kenyérsütés teljes folyamatát a mára már csaknem elfeledett, régi hagyományoknak megfelelően végezzem.
Ez egyrészt azt jelenti, hogy hagyományos eszközökkel/eszközökben dagasztok és kelesztek, másrészt olyan kovászt használok a kenyértészta készítéséhez, mely nem a jól ismert bolti élesztőből készül, hanem a levegőn erjesztett kovászból.
Kovászom egy olyan élő kultúra, melynek élesztőgombái a levegőn erjesztett kovászban keletkeznek. Ez az eredeti savanyú kovász.
A vadkovászban olyan gombák szaporodnak el, melyek a bolti élesztőgombákkal ellentétben szívesen társulnak a tejsaverjesztő baktériumokkal, melyek fontos szerepet játszanak kenyerem jellegzetesen gazdag ízanyagának kialakításában.
A kenyérsütés régi hagyományait mutatja be a
című füzetem,
benne a teljes folyamatot, a vadkovász receptektől, az arany-barnára pirult cipókig.